Ni s-a pus pata pe Nisa

Dar rău. Într-un mod plăcut, bineînțeles.

Am vrut o vacanță anul acesta tot în stilul nostru, să vizităm locuri faine, impresionante, dar să ne și relaxăm în același timp. Pentru că anul acesta vine bebe, ne-am decis să profităm cât ne mai permite timpul și bugetul și să călătorim, conștienți fiind că după ce se naște, o perioadă vom fi mai mult pe lângă casă.

Așadar am zis să facem un babymoon pe Riviera Franceză, cu toate că eu eram însărcinată în doar 17 săptămâni. A fost o vacanță pe cinste, în care ne-am minunat foarte mult de frumusețea locurilor văzute, ne-am plimbat mult și am trăit câteva zile de film. Pentru că noi așa ne-am simțit în toată frumusețea și luxul Nisei și a împrejurimilor, ca într-un film, conștienți că nu aparținem, dar bucuroși că avem șansa să fim acolo.

Am plecat cu avionul (Blue Air) din Otopeni și am aterizat direct la aeroportul din Nisa, iar spre cazare am luat un autobuz – cel local, nu cel turistic – pe care l-am luat din stația din afara aeroportului, atenție nu stația mare din față, de unde se iau și bilete. Biletele le-am luat direct de la șofer, însă e important sa aveți mărunt. Cazarea a fost foarte aproape de centru, la 1 minut distanță de strada principală pe care sunt magazinele și restaurantele, și la vreo 2 de gară. Cazarea nu a fost nimic fancy, wow, doar un hotel de 3 stele curat, simplu, puțin vechi, iar în oferta de cazare am avut  inclus și micul dejun.

În momentul rezervării, hotelul era cotat de 3 stele, însă ajunși la hotel Trocadero am observat ca avea doar 2 stele. În fine, asta nu a fost motiv de supărare, curățenia a fost cum ne-am dorit. Doar micul dejun, pentru noi, a fost puțin dezamăgitor. Numai baghete, croissante, unt și gemuri și alte chestii dulci. Prima dimineață a fost ok, însă 5 dimineți cu același meniu a fost too much. Mai ales, eu fiind gravidă și la început nu prea simțeam nevoie de dulce, ci de un iaurțel simplu, de un lapte cu cereale fără zahar, de niște legume etc. În fine, ne-am descurcat noi.

Despre Nisa….este superbă, este de nedescris în cuvinte. Cu adevărat ni s-a pus pata pe acest oraș, pe aceasta zona din S Franței. Ai impresia constantă că te afli într-un film…Lumea este lejeră, fără stres, chiar daca se întâmplă să îi studiezi într-o zi de marți la ora 15. Batrânei cocheți, dar imbrăcați simplu, în culori deschise, de mână….Tineri care nu aleargă spre serviciu, ci au un pas relaxat. Părinți cu copii în parc, școli în care elevii par mereu a fi afară la ora de sport sau în pauză. Intri automat într-un vibe de vacanță.

Noi am ales să facem city-break-ul în a doua jumătate a lunii martie, iar vremea a fost superbă. 18-20 de grade. Am optat pentru un paltonaș de primăvara sau un pulover peste un tricou lejer pe mine. Erau oameni care făceau plajă sau se distrau în apă. Curajoși. Parcă totuși, sa intri în mare la 18 grade e exagerat. Asta dpmdv, care sunt mai friguroasă.

Am stat 4 nopți și 5 zile pline pe Coasta de Azur. În prima zi am luat Nisa la picior. Centru, biserici, terase, grădini, cascadă, faleză, plajă etc. Am preferat să nu optăm pentru autobuz, ca să vedem cât mai mult din frumusețea orașului. Și ne-a plăcut. Din când în când ne tot venea un miros atât de plăcut de parfum, ceva ce l-am tot simțit prin tot orașul. Tot întrebând, am realizat că simțim acest miros mai mult când trecem pe lângă coșurile de gunoi. Mi s-a părut super interesant și totodată foarte tare. Orașul ăsta avea un miros al lui!

În următoarea zi am plecat cu trenul în Cannes. Am fi dorit cu autobuzul, pentru că era și mai ieftin (1,70 euro) și mai simplu – dar dura prea mult călătoria până acolo, iar distanța nu era prea mare încât să stăm atât în trafic. În Cannes ne-a plăcut mai mult vibe-ul de vacanță. Plaja era cu nisip (În Nisa e pietriș), portul părea a fi o parcare a șmecherilor și a bogătanilor, fiecare cu un iaht și mai mare, și mai fain, și mai curat…

Am stat și am cugetat – cum unii dintre noi stăm și ne plătim chirii, rate sau dacă avem posibilitatea să ne schimbăm mașina cu una cu km mai puțini sau dintr-un an mai bun. Poate ne gândim să ne luăm un apartament mai mare și avem ceva bani puși deoparte pentru asta. Însă suntem mici în comparație cu acești oameni care cu siguranță nu își mai fac probleme de mașină, case sau job, ci de iahturi.

Nu mă înțelegeți greșit! Nu îi judec. Fiecare trăiește cum vrea, cum crede, cum poate. Doar realizam cât de diferiți putem fi în viață. Fiecare trăiește la nivelul său, doar că știu că nu doar că grijile noastre sunt super diferite, ci și bucuriile. Bucuria noastră a fost că am ajuns pe Riviera Franceză. Am privit totul cu ochi admirativi, sinceri, ca niște copii. Eram amândoi, de mână, fericiți, cu toate că noi nu eram decât spectatori cazați la un hotel de 2 stele. Dar cred cu tărie că fericirea noastră, simplă, a fost mai mare decât a unui proprietar de iaht, care era obișnuit cu acea priveliște, acel oraș, acele minunății, acea bogăție.

Dacă am crezut că am văzut opulența la ea acasă, ei bine, nu. În următoarea zi am luat autobuzul (1,70 euro) spre Monte Carlo – Monaco. Ei bine, nu doar că peisajul până acolo este absolut superb și copleșitor, dar ajunși acolo, am realizat că mai era loc să fim surprinși de bogăție și totodată civilizație.

Pentru că am fost întrebată de câțiva cunoscuți, nu, nu ne-au trebuit pașapoarte, nici măcar buletinul nu ni s-a cerut. Am realizat că am intrat în altă țară când am primit mesajele pe telefon cu noile tarife roaming, iar apoi eu, notificare ca am deja cost suplimentar de 50 euro, pentru că aveam netul pornit și trimiteam vreo 2 poze acasă. Oopps, da.

Monte Carlo este un oraș foarte frumos, nu știi unde să te uiți mai întâi. Nu știi ce să pozezi. În acel moment mi-a părut rău că nu sunt vlogger și nu le am cu editarea video, să fac ceva frumos să vă arăt. Aș si stat cu camera mereu pornită. Mașini scumpe ce treceau una după alta – Ferrari, Porsche, Chrysler, Bentley, noi, vechi etc – clădiri de locuințe superbe, de vis, cazinouri, restaurante de top, terase la care măcar că te-ai fi oprit să te odihnești. Noi pe unde ne-am oprit la o înghețată/suc/cafea, am realizat că prețurile nu sunt exagerate, ci la fel ca prin alte orașe europene. E drept, nici nu ne-am aruncat să stăm la cele mai luxoase restaurante sau cafenele.

Ne-am relaxat în port, prin parcuri, am fost să ne odihnim printr-un mall mic, dar care părea a fi subteran, săpat în stâncă și ne-am dorit foarte mult să mergem să vizităm colecția de mașini a prințului de Monaco. 2 ore de stat cu gura căscată, și Radu, dar și eu. Am urcat și la Monaco, unde ne-am pierdut pe străduțe, am mâncat o supă cremă de spanac bestială și o pizza delicioasă… Apoi mi-am dorit să ne întoarcem ca să mă pot bucura de drumul de întoarcere pe lumină, chiar la apus. Autobuzul merge foarte aproape de mare, vezi case și vile în trepte, apa limpede, lumina superbă, multe serpentine, dar cine era pasionat de NFS 5, cunoaște deja traseul. :))

Ultima zi a fost tot pentru Nisa. Însă într-un ritm mai lejer. Am vizitat piața de vechituri și am studiat tot ce se poate studia. Am stat pe plajă și ne-am bucurat de mare. Am prins apusul pe faleză. Ne-am plimbat și ne-am simțit ca doi îndrăgostiți la început. Ceea ce și suntem, până la urmă.

Pe scurt, dacă ajungi în Nisa nu rata orașul vechi – Vieille Ville – Jardin Albert I, Ponchettele – piata veche a orasului, acolo unde comerciantii de alimente aduc cele mai proaspete produse, situată lângă Cours Saleya, plaja și promenada, Colline du Château de unde poți vedea orașul de sus, cimitirul – da, pare sinistru, dar arată ca un prac și Cathédrale Orthodoxe Russe Saint-Nicolas.

 

2 gânduri despre „Ni s-a pus pata pe Nisa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.